Menu

Povestea lui Hakan Sukur, sau legenda fotbalului turc, ajuns sofer de Uber in SUA


Daca pentru fotbalul european, Hakan Sukur nu inseamna decat un mare flop (lucru de care se plang fanii lui Inter, Torino, ai Parmei si Blackburn Rovers), pentru turci, Sukur este o legenda vie in adevaratul sens al cuvantului. Realizarile sale pentru fotbalul turc sunt incontestabile, omul castigand Cupa UEFA cu Galatasaray in 2000 si ajungand in semi-finalele Campionatului Mondial cu Turcia in 2002. Cu alte cuvinte, a fost un factor decisiv al celor mai mari performante ale fotbalului turc, atat pe plan inter-cluburi, cat si cel al echipelor nationale. Bine, de departe cea mai mare performanta pentru care e cunoscut Sukur pe plan mondial este faptul ca a inscris cel mai rapid gol din istoria Campionatului Mondial. In 2002, intr-un meci de grupa impotriva gazdei, Coreea de Sud, atunci cand golgheterul Galatei a reusit sa deschida scorul pentru turci dupa doar 11 secunde de joc. Pe plan international, Sukur a fost un flop cel putin la fel de mare ca Darko Pancev, castigatorul Ghetei de Aur in 1991 (si al Cupei Campionilor cu Steaua Rosie Belgrad in acelasi an). Dar, pentru turci, acesta va ramane mereu un erou.

Acum, o multime de fotbalisti aleg sa ramana in fotbal dupa retragere. Fie ca antrenori, fie ca impresari sau in pozitii de conducere la cluburi sau federatii. Ei bine, Sukur a ales o cariera politica, si s-a inscris in partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), formatiunea presedintelui Recepp Tayyip Erdogan. In 2011, a fost ales deputat in Parlamentul Turciei pe listele AKP. La inceput, relatiile cu Erdogan erau normale, acesta fiind prezent la nunta fostului fotbalist cu prima sotie (atunci cand Erdogan era doar primar al Istanbului). Doar ca legaturile lui Sukur cu clericul Fethullah Gulen, un opozant al lui Erdogan, l-au pus pe lista neagra a regimului Erdogan. In 2015, Sukur a renuntat la mandatul de parlamentar si a parasit Turcia pentru Statele Unite. 

A plecat in California, unde si-a deschis o cafenea. Doar ca legaturile cu Gulen au continuat sa-l bantuie si dupa ce a parasit Turcia. In 2016, organizatia clericului a intentat o lovitura de stat impotriva lui Erdogan, fara succes. Tot atunci, Sukur l-a criticat pe Erdogan intr-un tweet, ceea ce a dus la un mandat de arestare pe numele fostului fotbalist. Mai mult, tatal lui Sukur, care inca locuia in Turcia, a fost arestat si incarcerat pentru aproape un an de zile. O agentie de presa din Turcia sustine ca acesta ar locui intr-o casa de 3 miliarde de dolari, cand realitatea este cu totul alta. 

Sukur spune ca regimul Erdogan i-a confiscat toate proprietatile si i-a pus sechestru pe toate afacerile din tara natala. Fostul fotbalist, ajuns la varsta de 48 de ani, isi castiga traiul dintr-o afacere cu carti si din postul de sofer Uber. „Nu mi-a mai ramas nimic, Erdogan mi-a luat totul: dreptul la libertate, la munca si la libera exprimare”, a spus fostul fotbalist, intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt am Sonntag. 

110 meciuri a jucat Sukur pentru nationala Turciei, in care a marcat 51 de goluri

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *