Menu

Trump spune ca Congresul ar trebui sa verifice Twitter pentru actualizari cu privire la Iran


Bun, de la cele mai recente declaratii ale lui Trump in privinta Iranului, au inceput acele meme-uri in mediul online in privinta celui de-Al Treilea Razboi Mondial. In primul rand, imi aduc aminte prin 2011 cand am vazut un astfel de scenariu, dezbatut de Tudor Barbu pe vremea cand emisiunea Se intampla acum era la OTV si nu la B1 (intre timp, a avut un mandat de senator din partea PP-DD, a trecut si pe la PNL ulterior). Si atunci omenirea era in pragul unui razboi mondial, insa acest lucru nu s-a intamplat. Un Al Treilea Razboi Mondial, teoretic, ar urma sa aiba loc intre Statele Unite si aliatii sai, pe de o parte, si o alianta intre Rusia, China si Iran, de cealalta parte. Spre deosebire de o multime de tari in care americanii au intervenit de-a lungul timpului, Iranul are un armament nuclear destul de vast (arsenalul e mai mare ca cel al Coreeii de Nord), o putere militara chiar si fara armele de distrugere in masa, si, nu in ultimul rand, Rusia si China ca aliati. Daca Obama avea o atitudine destul de reconciliatorie fata de Iran in timpul mandatului sau la Casa Alba, Trump a indepartat SUA din acordul semnat intre Iran si tarile care detin arme nucleare, considerandu-l un tratat prea avantajos pentru guvernul de la Teheran. 

Iar de la iesirea SUA din acordul respectiv, lucrurile nu au putut decat sa ia o intorsatura spre mai rau. Anul trecut, au existat chiar si tensiuni militare intre cele doua tari. Tensiuni militare care au culminat cu Iranul doborand o drona americana pe motiv ca aceasta ii incalca spatiul aerian. Plus cateva atacuri iraniene in Golful Persic; raspunsul americanilor a constat in atacuri cibernetice impotriva autoritatilor de la Teheran. 

Acum, Trump a spus ca postarile sale de pe Twitter vor servi drept notificare pentru Congres in ceea ce priveste cazul in care Statele Unite vor lua masuri impotriva Iranului. Este o declaratie vine in urma unei serii de tweet-uri din partea presedintelui american in care acesta a amenintat că va „ataca” Iran, in cazul in care ar incerca sa riposteze pentru o drona americana care a ucis un comandant militar iranian. Dupa cum spuneam, anul trecut, iranienii au atacat chiar ei o drona americana inainte ca aceasta sa-si poata atinge destinatia, deci o replica a Teheranului nu e imposibila in acest context. 

Tweet-urile lui Trump apar dupa ce oficialii iranieni si irakieni si-au exprimat indignarea pentru atacul aerian de joi, care l-a ucis pe Qassem Soleimani, seful fortei militare de elita Quds din Iran. Ministrul iran al Apararii a declarat ca tara se va „razbuna crunt” impotriva Statelor Unite pentru acest atac. Casa Alba a emis o notificare oficiala, catre Congres, in privinta grevei in conformitate cu legea puterilor de razboi, in cursul zilei de sambata, potrivit celor de la CBS News. Se pare ca greva a starnit dezbateri intre unii parlamentari cu privire la masura in care Trump avea nevoie de autoritate juridica din partea Congresului pentru a folosi forta letala.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *