Menu

Rusia inlocuieste Wikipedia cu o enciclopedie online proprie


Rusia cauta sa-si dezvolte propriul server de internet pentru a se deconecta de la serverele globale si a impune un control mai mare asupra vietii online a cetatenilor sai. Spuneam intr-un articol precedent ca Rusia nu exercita o cenzura la fel de mare asupra populatiei sale avand in vedere faptul ca inca mai sunt disponibile anumite servicii occidentale in tara lui Vladimir Putin, precum Google, Facebook sau Twitter. Era un articol in legatura cu internetul occidental vs internetul chinezesc si dadeam Rusia ca un exemplu undeva la mijloc intre cele doua, avand in vedere faptul ca este controlat, insa are o accesibilitate mai mare la alte servicii. Ei bine, se pare ca lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, iar informatiile sa devina din ce in ce mai cenzurate. Probabil ca la un moment dat, guvernul de la Moscova o sa interzica utilizatorilor rusi si accesul la retelele sociale, deci rusii ar putea sa se bucure de Facebook sau Twitter pentru putin timp. 

Si asa ministrul de interne al Rusiei a acuzat compania de faptul ca ar fi incercat sa intervina in afacerile interne ale tarii, deci ar putea urma o repercursiune in acest sens. Iar eu imi amintesc ca lui Aleksandr Lukaschenko (presedintele Belarusului) i se spunea ultimul dictator al Europei. Nici o sansa in acest sens. Oricum, Belarus ar urma sa fie anexata de Rusia pentru ca Putin sa poata candida pentru al treilea mandat. Sau cel putin acestea sunt zvonurile. 

In orice caz, intr-o declaratie de luna trecuta, Putin mentiona faptul ca, in viziunea sa, Wikipedia nu ar fi o sursa credibila de informaČ›ii si ca ar trebui inlocuita. Evident, era un semnal conform careia Putin si guvernul rus ar lucra la o astfel de schimbare. Acum, executivul de la Moscova a confirmat ca, intr-adevarm se lucreaza pentru a gasi o solutie in acest sens. Guvernul rus planuieste sa inlocuiasca site-ul cu o versiune ruseasca a enciclopediei online. Sau probabil cu o versiune online a enciclopediei nationale, care contine date mai departate de realitate. Insa liderii de la Kremlin sustin ca prin inlocuirea Wikipediei cu o versiune ruseasca, cetatenii tarii vor putea cauta si gasi informatii verificate din punct de vedere stiintific, din surse credibile. Normal ca principalul motiv este unul cat se poate de politic, avand in vedere faptul ca Wikipedia e fact-based (bazata pe fapte reale). Oricat de obiectiva ar incerca sa fie aceasta enciclopedie in ceea ce priveste politica, insa, sunt guverne care vor fi deranjate de informatiile care apar acolo. 

Cu alte cuvinte, Rusia va inlocui Wikipedia cu o versiune online a Marii Enciclopedii Rusesti, ale carei volume au fost publicate intre anii 2004 si 2017. Guvernul de la Moscova este dispus sa investeasca o suma imensa pentru redactarea acestei enciclopedii in mediul online cu o platforma similara Wikipediei. Se spune ca autoritatile rusesti vor cheltui pana la aproximativ 31 de milioane de dolari pentru a finaliza acest proiect, conform lui Sergei Kravets, editor al Marii Enciclopedii Rusesti.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *