Menu

Apple, criticata de Ucraina pentru ca a incadrat Crimeea ca teritoriu al Rusiei


Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, cei de la Apple au schimbat aplicatia Apple Maps a serverelor rusesti astfel incat Crimeea sa fie infatisata ca un teritoriu apartinand Federatiei Ruse. Pana la acel moment, Crimeea aparea pe Apple Maps ca un teritoriu nedefinit, dovada a faptului ca compania din Copertino nu isi dorea sa se implice in astfel de dispute politice. Crimeea este un teritoriu revendicat de Ucraina, si recunoscut oficial ca apartinand de fosta republica sovietica, insa care este sub administratie ruseasca in momentul de fata. Crimeea a fost anexata de catre Rusia in 2014, dupa ce peninsula si-a proclamat independenta fata de Kiev pentru “a se uni cu patria-mama” (totusi, Crimeea are o populatie formata mai mult din rusi si tatari decat din ucrainieni). 

Apple Maps si Weather, aplicatiile sale de navigatie si vreme dezvoltate de Apple pentru dispozitivele iOS ale companiei, au inceput sa afiseze Crimeea ca teritoriu rusesc, pentru utilizatorii care acceseaza aceste doua aplicatii din Rusia. In mod cert au existat presiuni in acest sens din partea Dumei de Stat, organul legislativ de la Moscova. Apple a cedat acestor presiuni pentru a mai avea sansa de a activa pe piata din Rusia, care este una foarte atractiva din punct de vedere al cifrelor unor afaceri. Desi acest lucru nu inseamna ca cei de la Apple nu au inceput sa faca jocul dictaturilor sau regimurilor autoritare cu scopul de a avea anumite beneficii. 

Celalalt exemplu notabil este China. Acum o luna, cei de la Apple au ascuns steagul Taiwanului din emoticoanele pe care un utilizator le are la dispozitie in Hong Kong. Taiwan si Hong Kong sunt doua subiecte controversate pentru guvernul chinez. Mai ales Taiwanul, o insula cu auto-guvernare si o miscare din ce in ce mai vocala pentru independenta acesteia fata de China (care, s-a intamplat de facto, in ciuda modului in care guvernul de la Taipei inca mai revendica controlul asupra Chinei continentale). De asemenea, Apple a eliminat si o aplicatie care facilita activitatea protestatarilor din Hong Kong. Protestele din regiune sunt motivul pentru care guvernul de la Beijing este in alerta in ultima vreme.

Ministrul de Externe al Ucrainei a acuzat-o pe Apple de ignoranta ca urmare a deciziei corporatiei americane in legatura cu Crimeea. “IPhone-urile sunt produse grozave”, a scris Vadym Prystaiko pe contul sau oficial de Twitter (autenticitatea postarii a fost confirmata ulterior de catre guvernul ucrainean.) “Cu toate acestea, @Apple, va rog, ramaneti la tehnologie inalta si divertisment. Politica globala nu este punctul vostru forte. #CrimeaIsUkraine.”, a spus ministrul. Nu inteleg cum are de gand Ucraina sa ia inapoi Crimeea, insa o eventuala actiune in acest sens ar insemna un razboi cu Rusia si deja este unul, la scara mai mica, in Donbass. In orice caz, raspunsul pentru Apple a fost unul destul de bun, scurt si la obiect. SI da, compania americana s-a implicat prea mult in astfel de probleme in ultimul timp. Mai ales ca a facut-o in favaorea rivalelor Statelor Unite.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *