Menu

Analiza: Piata de telefoane mobile la sfarsit de 2019


In ultimii ani, piata de telefoane mobile s-a aflat intr-o scadere continua din cauza lipsei de originalitate a noilor telefoane dezvoltate de catre mariile corporatii, care insa incepeau sa solicite un pret din ce in ce mai mare pentru achizitionarea noilor modele. Noile statistici prezinta, aparent, un fel de redresare in acest sens, intr-un an in care am vorbit in sute de alte articole despre ingrijorarea care exista intre marii producatori de telefoane in acest sens. Se pare ca, de data asta, inovatiile de pe piata de telefoane mobile de anul acesta au fost destul de semnificative incat sa justifice pretul unui upgrade pentru o multime de utilizatori. Intr-un fel, este o situatie imprevizibila avand in vedere faptul ca singurele imbunatatiri notabile pe care le pot enunta sunt telefoanele pliabile si tehnologia 5G, iar acestea nu sunt atat de accesibile publicului larg.

Dar ma rog, conform unui studiu al celor de la IDC a in privinta evolutiei pietei de telefoane mobile, vanzarile la nivel global au crescut cu pana la 0,8% in perioada iulie – septembrie. Cu alte cuvinte, asta inseamna ca s-au comandat si livrat pana la 358,3 milioane de telefoane mobile in semestrul recent incheiat, in comparatie cu cele 355,6 milioane de unitati livrate in aceeasi perioada, anul trecut. Cresterea nu este una atat de mare, avand in vedere faptul ca sunt undeva pe la aproape 3 milioane de telefoane, insa este un semn de redresare in acest sens. Lucru pe care statistica il pronunta atunci cand vine vorba de cresterea in comparatie cu trimestrul doi al acestui an, care a fost de 8,1%.

Bine, acest trimestru a fost marcat si de lansari mai inedite din partea Samsung si Huawei, deci intr-un fel chiar este justificabila aceasta crestere uriasa in comparatie cu trimestrul trecut. Dar sa vedem pe ce locuri se claseaza marii producatori in topul telefoanelor livrate.

Samsung ramane cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu un numar 78,2 milioane de telefoane livrate. Ceea ce inseamna, practic, ca doar Samsung a luat un procent de 21,8% din piata telefoanelor mobile. De asemenea, se mai inregistreaza si o crestere de 8,3% fata de anul trecut, justificabila datorita telefoanelor 5G si a Galaxy Fold. Pe locul doi, in ciuda conflictului cu Trump si SUA, se afla Huawei cu 66,6 milioane de dispozitive vandute, acaparand 18,6% din piata globala de telefoane mobile. Un factor inedit in aceasta situatie este ca, in raport cu anul trecut, cresterea este de 28,2%, insa aceasta crestere a fost alimentata exclusiv de vanzarile din China. Apple se claseaza pe locul trei cu 46,6 milioane de iPhone-uri comercializate, acaparand 13% din piata globala de smartphone-uri. Este singura companie din top 3 care inregistreaza o scadere, in valoare de 3,3% fata de cifrele de anul trecut.

Xiaomi este pe locul patru cu 32,7 milioane de smartphone-uri vandute, cu 3,3% mai putin fata de anul trecut, in timp ce cei de la Oppo completeaza top 5 cu vanzari de 31.2 de milioane de telefoane si cu o creștere de 4,1% in comparatie cu anul 2018. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *