Menu

Alegerile generale din Marea Britanie 2019: primele 24 de ore si deja apar anunturi electorale pe social media


E absolut amuzant modul in care functioneaza politicul in raport cu o retea sociala. Faptul ca scopul initial al retelelor sociale, si cel principal in fond, este sa ajute utilizatorii sa comunice intre ei mai usor (si sa le colecteze datele pentru a-si satisface sponsorii multumiti ca au cui sa paseze reclamele) nu a impiedicat acestea din a deveni mai mult sau mai putin politizate. Prezenta extinsa a mai multor personalitati politice pe retelele sociale, in ciuda faptului ca unele dintre ele s-au declarat impotriva acestora (*cough* Trump *cough*), este una dintre principalele dovezi. Abundenta de reclame politice este alta. Imi mai place faptul ca Facebook, in timp ce continua cu incapatanare sa pastreze reclamele politice pe platforma retelei sociale, se absorba de orice responsabilitate atunci cand este contrariata pentru stiri false. Sau pentru ca a permis interventia straina, ruseasca, la alegerile prezidentiale din America in 2016. Ma rog, asta este cu totul alta poveste fata de cea din articol, dar am spus sa vorbesc si despre aceste lucruri pentru a sublinia ideea principala. 

In Marea Britanie, au trecut mai putin de 24 de ore de cand a fost semnat acordul alegerilor generale de catre parlamentari, iar lorzii nici macar nu si-au dat, inca, acordul pentru organizarea scrutinului din 12 decembrie. Asta nu a oprit aparatele de partid care se pregatesc de intrarea in campania electorala pentru a incepe sa-si vanda produsele catre alegatori. Macar acesti politicieni le vand pe sume de bani, nu pe voturi, si nu pun la dispozitie plase cu ulei, zahar, faina, biscuiti si alte produse ce ar incapea intr-o plasa oferita celor care au nevoie de ajutor social. Se mai ofera si plase cu mancare la ajutorul social in afara de acea suma de bani, sa nu aveti impresia gresita in acest sens.

Dar sa revenim la Marea Britanie. In momentul de fata, multi englezi plang cu nostalgie dupa  zilele in care singura privire pe care o puteau avea in legatura cu potentialii candidati la alegeri era un clip scurt, transmis in direct, pe televizor, cu un partid sau un afis in fata primariei satului. Macar ei au astfel de nostalgii; nostalgiile unor romani sunt legate de Ceausescu si inca exista oameni care considera ca a facut o treaba buna cat a fost la conducerea statului roman (intr-adevar, nu te puteai exprima liber si nu prea aveai ce manca dar macar aveai bani… ma indoiesc de abilitatea unora de a gandi rational). 

Desi acel stil clasic se pare ca inca ar juca un rol destul de important – desi este un rol in definitie HD. Insa accentul este asupra uneia dintre cele mai importante retele sociale care promoveaza politicul. Si anume Twitter. Se stie din start ca Twitter e un loc ceva mai rafinat decat Facebook… sau macar un loc in care se dezbat opinii mult mai controversate si care macar e lipsit de selfie-uri gen Snapchat sau flexing. Oricum, se pare ca ar urma sa se scoata reclamele politice de pe Twitter in scurt timp, deci nu vor mai fi acolo pana in 12 decembrie. Cred.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *