Menu

TikTok interzice reclamele politice platite pe platforma sa


Din nou, TikTok e ultima moda intre pustani si pustoaice de liceu sau mai mici, iar lucrul amuzant e ca acest serviciu poate cenzura orice referinta politica. Am vorbit in trecut despre faptul ca TikTok cenzureaza referinte la Tibet, Tiananmen si independenta Taiwanului. O sa pun in evidenta, din nou, faptul ca TikTok e o aplicatie gen YouTube. O gramada de asa-zisi influenceri s-au mutat pe TikTok ca sa prinda la publicul respectiv de pustani si pustoaice de liceu care folosesc aplicatia respectiva. Vorbesc in special de YouTube-ul romanesc. Nu e ca si cum ar putea fi abordate aceste subiecte sau referinte de acest tip pe o platforma cu adolescenti care lesina cand vad creatori de continut cum dau din buze sau adolescente care se fotografieaza provocator la 16 ani. Pe YouTube s-a mai putut vorbi despre politica, chiar si printre creatori de continut care nu implinisera varsta necesara pentru a vota la momentul respectiv (Calinacho, de exemplu). Doar ca YouTube are un public cu categorii de varsta extrem de variate, spre deosebire de TikTok.

Fiind un public de tineri, nu stiu cine ar face videoclipuri cu referinte la subiecte sensibile pentru guvernul chinez sau despre politica in general. Oricum cei care detin aceasta aplicatie se pot sesiza doar atunci cand este vorba de un subiect politic, dar cand apar videoclipuri indecente cu minori si tot felul de l****** care “hartuiesc sexual online” minorele respective, indemnandu-le sa le dezbrace si alte chestii de genul, respectivii inchid ochii. Pentru ca acei utilizatori nu sunt banati de pe platforma, cum ar fi normal in cazul de fata.

Aplicatia video chineza TikTok a declarat pe 3 octombrie ca nu va permite reclame politice platite pe platforma sa, intrucat nu se incadreaza in experienta pe care isi propune sa o ofere pentru milioane de utilizatori. Creat de Beijing Bytedance Technology Co, TikTok permite utilizatorilor sa creeze si sa distribuie videoclipuri scurte cu efecte speciale si este extrem de populare in sud-estul Asiei, inclusiv in India. “Nu vom permite anunturi platite care promoveaza sau se opun unui candidat, lider actual, partid sau grup politic sau emitere la nivel federal, de stat sau local – inclusiv anunturi legate de alegeri, reclame de avocatura sau care publica anunturi”, a declarat vicepresedintele departamentului pentru solutii in materie de afaceri globale ale TikTok, Blake Chandlee intr-o postare pe blog.

TikTok a atins nota de 500 de milioane de utilizatori activi lunari la nivel mondial, potrivit unui raport din iulie al South China Morning Post. Cu prezența unor celebritati precum Ariana Grande si Katy Perry, platforma este un succes in randul adolescentilor, dupa cum am spus si mai sus. Deci sunt sigur ca nu o sa prea fie cazul de continut politizat, nici macar in lumina viitoarelor alegeri prezidentiale din 2020. Un motiv in plus pe care l-as putea oferi aici este faptul ca platforma contine videoclipuri scurte, adica sketch-uri de maxim 2 minute. Din nou, ce rost are reclama politica pe o platforma in care majoritatea utilizatorilor nu au drept de vot?

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *