Menu

Mozilla testeaza un nou browser cu VPN integrat, in Firefox


Cei de la Mozilla si-au reinnoit programul Firefox Test Pilot si sustin ca se vor concentra mai mult pe „caracteristicile centrate pe confidentialitate”. In acest sens, a fost anuntata o noua caracteristica a retelei private Firefox, care este in curs de testare. Functia este, in esenta, un VPN bazat pe browser pe care utilizatorii il pot folosi pentru a-si pastra navigarea privata si pentru a-si ascunde locatia de site-uri web si trackere. Această caracteristica poate fi testata doar de catre utilizatorii Firefox din Statele Unite si doar cu conditia ca acestia sa fie conectati la conturile lor de Firefox sau la desktopul sau laptopurile lor. Desigur, acest lucru s-ar putea sa se dovedeasca o miscare a celor de la Mozilla pentru a recupera din publicul care a lasat acest browser in dauna Chrome-ului. Care nu mai e sigur de cand Google se confrunta cu probleme de confidentialitate a utilizatorilor aproape la fel de mari ca si Facebook.

Se pare ca reteaua privata a Firefox este la primul test beta la care a ajuns cu revitalizatul program Test Pilot. In mod esential, acesta te poate ajuta sa ai o mai mare protectie fata de  hackerii care te pandesc la prima vedere de pe conexiunile Wi-Fi publice. Este un VPN bazat pe browser, deci nu te va ajuta sa-ti maschezi IP-ul (si implicit locatia) si in afara browserului. Dar, atat timp cat esti pe Firefox, poti avea garantia (?) ca vei figura in baza de date a site-urilor pe care le vizitezi cu un cu o cu totul alta adresa IP, care iti va ascunde locatia curenta. Dupa cum am mentionat, noua retea privata a Firefox este disponibila, in prezent, doar in SUA pe browserul de desktop Firefox. De asemenea, vei avea nevoie de un cont Firefox pentru ca acesta sa functioneze si sa poti descarca extensia de pe site-ul lor web. Dupa instalare, poti face click pe noua pictograma care apare pe marginea din dreapta a barei de instrumente. Aceasta pictograma iti va permite sa activezi sau sa dezactivezi VPN, in functie de preferinte.

Cei de la Verge au testat VPN-ul respectiv si au constatat ca viteza de descarcare a fost cu 17Mbps mai mica cand a fost mentinuta. Adresa IP a fost schimbata in trackere ghidate, dar locatția a fost mutata intr-o suburbie din apropiere, ceea ce inseamna ca anunturile locale pot fi in continuare difuzate. Raportul adauga, de asemenea, ca, in cazul in care utilizatorii isi doresc sa apara pentru a naviga de undeva unde nu sunti, vor trebui sa utilizeze un alt serviciu VPN. Oricum, trebuie sa recunosc ca e o mutare interesanta a celor de la Mozilla, si ca sunt curios cam ce clientela ar putea aduce prin aceasta politica de criptare end-to-end si prin serviciile sale de VPN. Probabil ca nu vor fi o multime de utilizatori care sa migreze de la Chrome, probabil ca vor fi. Daca cei de la Mozilla isi joaca cartile cum ar trebui, aceasta ar putea fi marea lor revenire. 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *