Menu

Angajatii Google solicita companiei sa nu lucreze cu ICE sau CBP


Iti mai aduci aminte momentul in care Google, disperata sa intre cumva pe piata din China dupa ce fusese blocata de regimul comunist al lui Xi Jinping, dezvoltase un proiect de motor de cautare (Dragonfly) special pentru ultima mare tara comunista de pe glob? Compania americana a fost aspru acuzata ca ar accepta sa fie partasa la incalcarea drepturilor omului prin faptul ca a incercat sa lanseze un produs care sa fie conform cu standardele unui regim totalitar. Pentru ca, in cazul Chinei, acea liberalizare de care a avut parte in ultima vreme a fost stearsa cu buretele odata cu venirea la putere a tovarasului Xi Zingping, accest nou Mao Zedun, dupa cum sustin unii sau altii. 

Ei bine, Google risca sa aiba aceeasi abordare si de data aceasta, doar ca este o politica care nemultumeste o gramada de oameni, dintre care si angajatii companiei. Astfel, un numar de peste 500 de angajati ai celor de la Google au semnat miercuri o petitie prin care a cerut gigantului de căutare sa nu mai colaboreze cu agentiile de frontiera, inclusiv cu Vama si Protectia Frontierelor din SUA (CBP), dar si cu Imigratia si Executarea vamala (ICE)..Nu-mi prea vine a crede altceva decat faptul ca va urma un meci greu impotriva celor de la Slavia Praga in play-offul UEFA Champions League, si ca CFR Cluj va avea parte de o audienta formata in mare parte din acesti lucratori la meciul tur cu Slavia. Excelent, nu? Orice patriot ar fi fost incantat de acest anunt, sunt 100% sigur. 

Protestul vine dupa ce CBP a trimis luna trecuta o solicitare de parteneriat cu furnizorii de servicii cloud. Agentiile de frontiera au fost acuzate de abuzuri la drepturile omului pentru separarea si retinerea familiilor. Angajații Google au îndemnat compania să nu fie „complica” prin furnizarea de servicii din businessul sau cloud, ceea ce face 8 miliarde de dolari pe an in vanzari. “Solicitam Google sa se angajeze public sa nu sprijine CBP, ICE sau ORR [Biroul de relocare a refugiatilor] cu nicio infrastructura, finantare sau resurse ingineresti, direct sau indirect, pana cand nu se vor mai angaja in abuzuri privind drepturile omului”, spun angajatii companiei in cadrula cestei petitii. “Istoria este clara: momentul de a spune NU este acum. Refuzam sa fim complici”. Situatia e putin mai grava in comparatie cu ce ar fi fost daca ar fi fost vorba despre Dragonfly si incercarea Google de a intra pe piata de telefoane mobile din China.

Nu este prima data cand angajatii celor de la Google au protestat impotriva unui contract guvernamental. Anul trecut, tot angajatii companiei si-au exprimat nemultumirile impotriva lucrarilor companiei cu Pentagonul pentru Project Maven, o inițiativa de utilizare a inteligentei artificiale pentru imbunatatirea analizei atacurilor cu drone (si, desigur, automat, si al initierii acestora). Protestul in sine a determinat 4.000 de lucratori ai celor de la Google sa semneze o petitie si o multime de demisii din functie ale angajatiilor. Drept raspuns, cei de la Google au anuntat faptul ca nu vor reinnoi contractul respectiv.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *