Menu

Departamentul de Justitie al SUA se pregateste de investigatie impotriva gigantilor tech


Departamentul de Justitie al SUA a anuntat ca va demara o ancheta antitrust asupra modului in care platformele online au atins puterea de piata si daca reduc concurenta, suprimeaza inovatia si dauneaza consumatorilor. ÎI timp ce Departamentul de Justitie nu a dat nume de  companii specifice, sunt vizati gigantii tehnologici precum Apple, Alphabet (Google), Amazon si Facebook, potrivit The Wall Street Journal. Asistentul procurorului general, Makan Delrahim, de la divizia antitrust, a declarat ca puterea companiilor le poate determina sa “actioneze in moduri care nu raspund cererilor consumatorilor”. “Revizuirea Departamentului va lua in considerare preocuparile pe scara larga pe care consumatorii, intreprinderile si antreprenorii si le-au exprimat in privinta cautarii, a mass-mediei sociale si a unor servicii de vanzare cu amanuntul online”, a adaugat DOJ. De asemenea, cauta feedback din partea publicului in ceea ce priveste investigatia.

Miscarea este un ultim efort al guvernului american de a intensifica aplicarea celor mai dure masuri impotriva companiilor tech. Timp de decenii, guvernul a evitat, in mare parte, reglementarea sau controlul asupra lumii tehnologice. Aceasta abordare a permis companiilor precum Apple, Microsoft, Amazon, Google si Facebook sa creasca pentru a deveni unele dintre cele mai puternice corporatii din lume. Dar criticii sustin ca aceasta crestere a venit in detrimentul confidentialitatii utilizatorilor si alegerilor competitive pe piata.

In urma dezvaluirilor ca propagandistii rusi au folosit Facebook, YouTube, Twitter si Google pentru a interveni in alegerile prezidentiale din SUA in 2016, parlamentarii si-au exprimat interesul pentru a se ocupa de tehnologie mai atent. De atunci, Departamentul de Justitie si Comisia Federala pentru Comert (FTC) au fost de acord sa imparta investigatiile antitrust a companiilor de tehnologie intre cele doua agentii, potrivit diferitelor rapoarte mass-media. DOJ se va concentra pe Apple si Google, care este detinuta de compania mama Alphabet, in timp ce FTC va prelua Facebook si Amazon, potrivit unui raport al The Journal.

Noua ancheta a Departamentului de Justitie, anuntata marti, duce aceste planuri cu un pas dincolo inainte, sustin cei de la Journal. In februarie, FTC a declarat ca a format un grup de lucru pentru monitorizarea concurentei in sectorul tehnologic. “Aceasta este problema antitrust a zilei”, a declarat Fiona Scott Morton, profesor de economie la Yale School of Management, intr-un interviu. Morton, care a depus msrturie in calitate de expert antitrust inainte de congres in timpul unei audieri cu companiile tech saptamana trecuta, a subliniat ca domeniul de aplicare al investigatiei este inca neclar, dar ca ar fi interesata sa afle mai multe despre comportamentul general al concurentei pe platformele mari.

Singurii care au reactionat au fost cei de la Google, care au facut referire la marturia inaintea Congresului, de saptamana trecută, in cadrul careia directorul de politica economica al companiei, Adam Cohen, a declarat ca societatea “a creat concurenta in mai multe sectoare”. El a adăugat: “Noile presiuni concurentiale duc adesea la preocupari ale rivalilor. Am aratat in mod consecvent modul in care afacerea noastra a fost proiectata si operata in beneficiul utilizatorilor nodtri”. Companiile vor rsspunde in curand, deoarece Facebook, Google si Amazon sunt asteapte sa-si raporteze castigurile trimestriale investitorilor in aceasta saptamana. Apple urmează sa-si raporteze rezultatele saptamana viitoare.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *