Menu

Un val de proteste impotriva Amazon, chiar de Prime Day


Daca Prime Day 2018 a fost un dezastru, atunci cel de anul acesta are tot potentialul sa evolueze in acelasi fel. In timp ce cei de la Amazon se straduiesc sa-si mai inmulteasca profitul in aceasta saptamana prin tot felul de oferte de vara, activistii si sindicatele folosesc aceasta zi pentru a boicota si protesta impotriva companiei conduse de Jeff Bezos. Scopul protestelor este de a evidentia multimea de preocupari legate de cel mai mare magazin online din lume. Aceste ingrijorari ale manifestantilor variaza foarte mult, de la conditiile de munca din depozitele corporatiei si aspectele legate de clima, până la presupusele legaturi ale companiei cu Agentia americana pentru imigratie si politie vamala. O mare parte din atentia activista din Statele Unite a fost indreptata spre Shakopee, Minnesota, unde lucratorii din depozitele Amazon au protestat luni, in mijlocul primei zile a Prime Day. Acestia si-au dorit sa sporeasca gradul de constientizare a ceea ce descriu ca fiind conditii de munca proaste si o lipsa de oportunitati de a avansa in cariera pentru o gramada de angajati ai depozitului din Africa de Est. Cu alte cuvinte, ce inseamna sa muncesti pentru depozitele uneia dintre cele mai mari corporatii din lume. Aceeasi corporatie care concedia femeile gravide pe banda rulanta pentru ca ritmul lor de lucru devenea din ce in ce mai lent si aveau mai multa nevoie la baie. 

Acestor muncitori li s-au alaturat si lucratorii tehnici de Amazon pentru justitia climatica, un grup care a solicitat in mod repetat companiei americane sa se ocupe de problemele climatice in urma controlului vremii. Acestia au zburat din Seattle pentru a merge pe linia de pichet. Alte manifestatii impotriva celor de la Amazon au avut loc in New York, Seattle, San Francisco, dar si in anumite locatii din Europa, potrivit organizatorilor. Protestele evidentiaza modul in care marile corporatii din domeniul tech, cum ar fi Amazon, se confrunta cu mult mai multa presiune din partea grupurilor publice si a angajaților lor asupra practicilor lor comerciale, a tratamentului fortei de munca, dar si a parteneriatelor si afacerilor incheiate.

Ca un exemplu concret in ceea ce priveste aceasta chestiune, Google s-a confruntat cu mai multe proteste ale angajatilor pentru politica companiei de a manipula informatiile in legatura cu hartuirea sexuala si cu comportamentele necorespunzatoare in cadrul companiei. S-a mai protestat si impotriva Dragonfly, un proiect al companiei americane pentru a dezvolta un motor de cautare special cenzurat pentru a fi disponibil in China.

Impotriva celor de la Amazon s-au strans, in mod similar, o sumedenie de protestatari in timpul reuniunii actionarilor la Seattle, ce a avut loc in luna mai. La vremea respectiva, problemele ridicate de catre manifestanti au fost legate de activitatea gigantului de comert electronic privind clima, precum si de tehnologia de identificare faciala. Compania s-a aparat, in mod repetat, impotriva acuzatiilor de maltratare a muncitorilor, declarand ca ofera conditii de lucru sigure pentru angajatii sai si ofera un pachet complex de beneficii. Aha. Asa spuneau si tovarasii din Uniunea Sovietica cand mai arestau cate un detinut ce a vorbit aiurea despre tovarasul de la partid.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *