Menu

Fuziunea dintre T-Mobile-Sprint s-ar putea incheia curand, potrivit unor rapoarte


Compania americana T-Mobile se apropie din ce in ce mai mult de obtinerea acordului  Departamentul de Justitie al Statelor Unite privind cererea sa de a cumpara Sprint contra sumei de 26 de miliarde de dolari, si asta multumita unui acord de a vinde activele companiei Dish Network, potrivit mai multor rapoarte din presa americana. Fuziunea, anuntata cu mai mult de un an in urma, ar putea provoca o schimbare cu adevarat seismică in lumea telefoanelor mobile. Departamentul de Justitie se ocupa de detaliile finale cu privire la un acord cu T-Mobile, prin care transportatorul ar trebui sa puna la vanzare activele Dish Network, ceea ce ar face furnizorul furnizorului de servicii de televiziune prin satelit sa devina un al patrulea competitor viabil pe piata de wireless la nivel national in SUA. Cu toate acestea, Departamentul de Justiție inca nu a aprobat acordul. Agentia a fost preocupata de faptul ca reducerea numarului de companii de telecomunicatii wireless la nivel national de la patru la trei ar fii in detrimentul utilizatorilor. Comisia Federala pentru Comunicatii (FCC), care trebuie si ea sa-si dea acordul pentru realizaerea unei astfel de fuziuni, a oferit binecuvantarea celor doua companii luna trecuta.

Dupa cum spuneam, realizarea fuziunii se poate face doar cu acordul atat al FCC, cat si al Departamentului de Justitie. Asta este legislatia americana. Iar cele doua agentii lucreaza, de obicei, impreuna in ceea ce priveste revizuirea fuziunilor si de obicei sunt de acord asupra aprobarii tranzactiilor. Experții spun ca sunt rare cazurile in care cele doua institutii ajung la concluzii diferite. Aprobarea din partea Departamentului de Justitie ar putea, de asemenea, sa ajute compania, deoarece aceasta se confrunta cu o multime de procese depuse de un grup de avocati de stat, care sustin ca fuziunea ar trebui oprita pentru ca va dauna concurentei si va creste preturile pe piata de telecomunicatii.

In cazul in care acordul va fi aprobat, compania va pastra numele de T-Mobile, iar directorul executiv al T-Mobile, John Legere, si echipa sa de conducere isi vor desfasura in mod normal operatiunile de zi cu zi. Afacerea vine intr-un moment in care companiile de telecomunicatii americane ajung la concesii pentru a-si mentine utilizatorii, prezentand oferte  cum ar fi date nelimitate si freebies, acces la Netflix si alte lucruri menite sa multumeasca utilizatorii. Sprint continua sa ofere un an de serviciu gratuit. Aceste presiuni din partea concurentei i-au determinat pe cei de la T-Mobile si Sprint sa lucreze impreuna. Si, in timp ce directorii ambelor companii promit preturi mai mici si servicii mai bune pentru utilizatori, grupurile de consumatori si de analisti sunt sceptice in aceasta privinta.

Intr-adevar, unii senatori încearcă să omoare afacerea. Directorii T-Mobile si Sprint au aparut in fata Congresului american de doua ori pentru a-si sustine cazul in fata alesilor. In incercarea de a convinge autoritatile de reglementare, T-Mobile a angajat un fost comisar de la Comisia Federala pentru Comunicatii si a promis ca nu va majora preturile dupa ce fuziunea va fii realizata, intr-un final. Acum, dupa un an, se pare ca se indreapta spre a fii realizata.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *