Menu

Qualcomm este un monopol si trebuie sa-si renegocieze afacerile, conform deciziei instantei


Qualcomm a lovit, ilegal, concurentii de procesoare wireless si si-a folosit pozitia dominanta  pentru a forta taxe de licentiere inutile asupra producatorilor de smartphone-uri, precum Apple. Cel putin asta a fost hotararea instantei de judecata din SUA, conform judecatoarei Lucy Koh, hotarare emisa in cadrul zilei de marti. Qualcomm trebuie sa schimbe modul in care isi desfasoara activitatea si sa renegocieze acordul de licenta cu clientii sai, potrivit hotararii, care a venit la patru luni dupa ce procesul s-a incheiat. Pentru a tine compania responsabila, Qualcomm trebuie sa transmită, de asemenea, rapoarte de conformitate si monitorizare pentru urmatorii sapte ani si sa raporteze anual Comisiei federale de comert (FCC) a SUA.

In cele din urma, impacarea cu cei de la Apple a reusit sa diminueze putin efectele, insa nu a scapat-o pe Qualcomm de o hotarare judecatoreasca in detrimentul companiei. Desi, da, cu toate doveziile celor de la Apple, Qualcomm ar fi riscat o sentinta mai grava in comparatie cu cea pe care a primit-o acum. Chiar daca Apple planuia sa dea in judecata Qualcomm-ul inca din 2012, cand mai erau vreo 4 ani din contractul intre cele doua companii. Motivul ar fi fost acelasi pe care l-am mentionat mai sus: taxele de licentiere inutile impuse de Qualcomm; care, profitand la maxim de pozitia sa pe piata tehnologica pentru a inregistra un profit imens. 

“Practicile de licentiere ale Qualcomm au dus la strangularea concurentei pe pietele de procesoare si cipuri modem CDMA si premium LTE de ani de zile si au lovit rivalii, OEM-urile si, in final, utilizatorii, prin acest proces”, a scris Koh in hotararea sa. Intr-un raspuns la decizia instantei de judecata, cei de la Qualcomm au declarat ca vor apela decizia instantei de judecata la Curtea de Apel a Statelor Unite, pentru Circuitul 9. “Nu suntem de acord cu concluziile judecatorului, cu interpretarea faptelor si cu aplicarea legii”, a declarat Don Rosenberg, vicepresedinte executiv si consilier general al Qualcomm, intr-o declaratie emisa miercuri.

Normal, ce companie pusa in fata faptului implinit poate fi de acord cu sanctiunile ce i se impun? Chiar si Facebook, in ciuda reputatiei pe seama caruia Mark Zuckerberg isi permite sa glumeasca cu un zambet fortat, ar ataca o decizie judecatoreasca ce ar amenda-o pentru pastrarea parolelor de e-mail a sute de mii, daca nu milioane, de utilizatori ai platformei. Qualcomm este una dintre companiile cele mai cunoscute pentru politicile sale de antitrust in domeniul tech. 

Se pare ca aceasta hotarare judecatoreasca ar fi fost la un pas de a pune capat unui conflict care dureaza de ceva ani cu FCC, daca producatorul de procesoare si componente hardware nu ar fi anuntat ca urmeaza sa depuna un recurs la Curtea de Apel a SUA. Apple, care a jucat un rol decisiv in acest proces pana la impacarea recenta a celor doua companii, a refuzat sa comenteze pe tema acestui subiect in ciuda faptului ca i s-a cerut parerea de catre mai multe publicatii ale presei americane. Doar Qualcomm ii produce modemul pentru iPhone-ul cu conexiune 5G pe care il va lansa in 2020. Sau 2021.  

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *