Menu

Facebook, Google, Twitter semneaza “Acordul Christchurch”, pentru a preveni continutul terorist


Reprezentantii companiilor mari din domeniul tech si liderii politici din intreaga lume s-au reunit miercuri, la Paris, pentru a-si promova angajamentul de a combate raspandirea continutului terorist in mediul online, ca urmare a atentatului din Christchurch, Noua Zeelanda, desfasurat in martie. Intr-un summit comun, gazduit de presedintele francez Emmanuel Macron si premierul neo-zeelandez, Jacinda Ardern, companii precum Facebook, Twitter si Google au ajuns la un comun acord, semnand “Acordul Christchurch”. Angajamentul a fost creat ca raspuns la atacul terorist din Noua Zeelanda, care folosea Facebook pentru a transmite, in direct, o parte din atentatele asupra a 51 de persoane, din doua moschei ale orasului. Gigantii tehnologici au fost, de asemenea, de acord cu un plan de noua puncte, care a subliniat modalitatile in care vor acestia vor lucra mai activ pentru a combate continutul terorist decat au facut-o pana atunci. 

Mutarea scoate in evidenta modul in care companiile de tehnologie intentioneaza sa actioneze dupa ce nu au reusit sa opreasca transmisiunea live a atacului din Noua Zeelanda pe site-urile social media, in special pe Facebook si YouTube. Videoclipul a fost vizionat de mai multe ori in intreaga lume, inainte de a fi eliminat de pe ambele platforme. La mai mult de la o luna dupa atac, au fost gasite in continuare inregistrari video despre atacul terorist, inregistrari care circula online, ilustrand cat de greu este pentru companiile de tehnologie sa controleze raspandirea tragediilor virale. Opt companii de tehnologie au semnat acordul de la Christchurch, inclusiv Microsoft, Amazon si YouTube, alaturi de 17 guverne nationale si de Uniunea Europeana. Insa, un nume semnificativ lipseste din lista suporterilor, si anume Casa Alba. Statele Unite au anuntat ca nu vor semna angajamentul din cauza preocuparilor legate de libertatea de exprimare.

Astfel, Oficiul pentru Politica Stiintifica si Tehnologica al Casei Albe a emis o declarație care a spus ca, in timp ce SUA sprijina obiectivele acordului, “nu este, in prezent, in masura sa-l si semneze”. “Continuam sa fim proactivi in eforturile noastre de a combate continutul terorist in mediul online, respectand totodata libertatea de exprimare si libertatea presei”, se arata in declaratie. 

Suporterii acordului au afirmat intr-o declaratie comună că semnarea angajamentului va întări parteneriatele intre guverne, societate si companii de tehnologie. “Terorismul si extremismul violent sunt probleme sociale complexe care necesita un raspuns pe masura din partea tuturor societatilor”, au spus acestia in declaratie. De asemenea, gigantii din domeniul tech au sustinut ca vor lua masuri individuale pentru a combate continutul terorist. Aceastea includ actualizarea regulilor lor impotriva conținutului terorist, oferind utilizatorilor modalitati de a raporta postari, videoclipuri, transmisiuni live teroriste si extremiste violente, de a investi in tehnologie, de a verifica cine este in viata si de a publica rapoarte care includ cantitatea de continut violent detectat si eliminat. 

De asemenea, companiile care sustin angajamentul au subliniat pasii care ii vor urma pentru a  lucra mai bine impreuna. Aceste actiuni includ si schimbul de date si instrumente pentru imbunatatirea tehnologiei care vizeaza combaterea continutului terorist si educarea utilizatorilor cu privire la modul de raportare a continutului ofensator si de ce nu ar trebui sa il difuzeze online. 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *