Menu

Un scurt istoric al Apple


Pe 1 aprilie 2019, Apple a implinit 43 de ani. Ideea ca Apple a fost initiata, in prima faza, de catre doi tipi intr-un garaj din California este discutabila, dar ceea ce este sigur este ca drumul companiei producatoare de computere pentru a deveni corporatia care a transformat radical fata pietei de electronice de consum a fost unul lung. La patruzeci si trei de ani dupa ce Steve Jobs si Steve Wozniak au inceput sa transforme computerele intr-un instrument simplu, pe care oricine poate sa-l foloseasca in momentul de fata, Apple a devenit una dintre cele mai valoroase branduri din lume, cu unele dintre cele mai de succes produse vreodata. De atunci, Apple si-a cautat si gasit succesul in nenumarate industrii, de la calcul la muzica, iar fostii sai angajati au continuat sa inoveze si sa creeze noi industrii tehnologice, de la software pentru antreprenori la termostate inteligente.

Compania s-a reinventat de mai multe ori, evoluand de la Apple Computer la producatorul iPhone. Iar in momentul de fata, Apple mai trece printr-o alta tranzitie, deoarece vanzarile de smartphone-uri au scazut din cauza ridicarii unor companii ca Huawei si a modelelor mid-range de la producatori mai mici. Astfel, compania are in program o incursiune in servicii pe mai multe domenii, de la streaming TV, la jocuri video, abonamente de stiri si oferte de carduri de credit, dupa cum a dezvaluit in timpul evenimentului din 25 martie. Desigur, nu este nici prima, nici ultima companie din domeniul tech care s-a reorientat pe alte industrii. Cel putin in domeniul gaming, Apple putea sa ramana ultima mare companie de pe piata de bunuri tehnologice care nu s-a implicat in aceasta industrie, dupa ce pana si Google sau Facebook au aratat interes pentru industria de jocuri video.

Insa, Apple ramane cea mai inovativa companie din acest domeniu, deoarece s-a profilat si reprofilat inca de la inceput. Apple a aparut in 1976, atunci cand a si lansat calculatorul Apple I, proiectat in intregime de catre Wozniak. Apple a devenit corporatie in ianuarie 1977, atunci cand multimilionarul Mike Markkula a investit in dezvoltarea companiei. In cursul acelui an, Apple a avut succes prin lansarea calculatorului Apple II. A urmat un succes pe piata de electronice, consolidat odata cu lansarea Machintos (1984) si LaserWriter (1985). In anii 90, Apple a suferit un declin, perioada in care compania a dezvoltat tot felul de produse electronice care nu au avut succes, precum camere digitale, playere audio, CD-uri portabile, difuzoare, console video, serviciul online eWorld si aparate TV. Toate acestea fost costisitoare din punct de vedere al resurselor companiei. Eventual, compania a iesit din criza odata cu lansarea iMac, in 1998, iar in 2001, a aparut iPod-ul, celebrul MP3 player. De asemenea, in 2003 a aparut si iTunes. Apple a revolutionat industria de telefoane mobile in 2007, prin introducerea primului iPhone, devenind intre timp o companie de top pe piata de telefoane mobile, de mai mult de 12 ani, iar in 2010, a dezvoltat si iPad-ul. In 2011, a murit Steve Jobs, insa compania a continuat sa ramana in top in ciuda faptului ca multa lume ii scria necrologuri la vremea respectiva.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *